Jeg valgte mig en øl -                                     Jeg valgte mig et Als.

Vores fælles historie

P.PETERSEN EXPORT BRYGGERI


Biled øverst : Bryggeriets storhedstid

Biled nederst : nedrivning af bryggeriet (omfartsvej Lerbjerg) 

Vi har siden 2004 brygget øl på alle mulige og umulige måder, litervis af øl er endt deres dage i rendestenen for kun det bedste øl er godt nok, og derfor er vi stolte af at benytte valgsproget.: Jeg valgte mig en ØL.

Vores tilgang til øllet har ikke kun været øl for ølles skyld, men i høj grad den historiske tilgang, vi har lagt særligt vægt på de gamle og glemte øl mærker fra P. Petersens bryggeri, et virkeligt driftigt og afholdt bryggeri i vores landsdel, desværre med en så tragisk slutning på øens store og stolte bryggeri.

Vi har siden 2004 hele tiden haft for øje, at forsøge at ramme den gamle smag, det har været endog meget svært at opsnuse nogen af de personer som var involveret i salget i 1952. Vi har ofte har været begravet i de gamle agter hos lokal historisk arkiv i Sønderborg, som har været meget behjælpelige med at finde kilovis af materialer, som vi kunne gå ombord i. Ligeledes er hjælpen kommet fra Broager og det Tyske arkiv/bibliotek i Sønderborg. Vi har erfaret, at der var tale om et kæmpe udrednings arbejde, og måtte ofte sande at de virkelige guldkorn mht. Opskrifter og brygningsmetoder var skrevet på en tilfældig bagside, måske på en tilfældig lap papir - nogen gange på Tysk og andre gange på Dansk, eller gotiske håndskrifter, og nødvendigvis ikke på en sådan måde, hvor det umiddelbart kunne bruges til noget som helst, vi har affotograferet store dele af materialet, så vi i ro og mag kunne undersøge de vigtigste ting på vores eget kontor. Vi har minutiøst gennemgået bilag for bilag, dokument for dokument i vores søgen efter brugbart materiale - gamle ordrebøger, leverandør lister, hvis ophav ydermere er blevet belyst.

Fortrolige breve, både personlige og virksomheds relateret materiale, er gransket med respekt, i sær i de perioder hvor bryggeriet har været tvunget i knæ, af såvel Danske stor bryggerier, samt diverse ulykker. Det har nærmest lignet en regulær efterforskning, hvor udelukkelsens metoden efterhånden kunne bruges til at ligge grund til selve resultatet.

Først da vi fik kontakt til den sidste efterkommer af Petersen dynastiet Sonja Den Hertog, datter af den sidste Brygger: Peter Christian Petersen, kom der for alvor gang i opklarings arbejdet, bryggemetoder, leverandørs info samt generelle guldkorn som for længst var gået i glemmebogen.

Vi ved at der var stor kritik i 1945, at Export bryggeriet solgte og "samarbejdede" med tyskerne, vi har også fundet nogen dokumenter som i hvert fald antyder dette, men det er ikke til at vide hvad grunden var til denne lidt besynderlige gestus, her hentyder jeg til et dokument fra 1935 (altså før krigen) et godt nok lille beløb som blev skænket til en Tysk humanitær organisation ved navn: Winter Hilfswerk des deutschen volkes, under NSDAP, om der her var tale om udtryk for almindelig social hjælp (var P. Petersen jo meget kendt for at støtte kraftigt på Als & Sundeved) eller et udtryk for egen politiske værdier, eller en helt tredje, at Export bryggeriet i krisen 1935 simpelthen var nød til at vise sympati for nazisterne i Tyskland, for at kunne få humle fra sin leverandør i Nürnberg? det skal jeg ikke kunne sige, en ting er dog sikkert, bryggeriet var tvunget i knæ på det tidspunk, så kan man spørge sig selv, var det af lyst eller af nød, at man gav penge til denne organisation.

Vi kan ikke give en 100% garanti på at øl typerne er ramt helt plet, for ikke mange kan huske smagen så klart efter så mange år, men vi har gjort forsøget og vores absolut bedste, og nu mener vi tiden er inde for at afprøve jeres forfædres øl på Als - derfor vil etiketterne til de gamle Sønderborg øl være næsten identiske som de var mellem årene 1852 - 1952, fordi historien er vigtig for os alle - der elsker øen Als.

Vi har i alle disse år kommet frem til at ølbrygning er bedst i hånden, ligesom ufiltreret øl bevare de fleste smags nuancer, derfor filtrerer vi ikke øllet, og øllen lader vi som i gamle dage eftergære på flasken, derved opnår man en række fordele, og kun få ulemper.Fordelen er helt klart smagen, og øllet holder meget, meget længe hvis den opbevares køligt og mørkt.Vi har i 2020 prøvesmagt øl som blev tappet på flaske i 2004 - og disse øl var helt fantastiske. Eneste ulempe kunne være et lille bundfald, som dog langt fra betyder at øllen er dårlig.

Vi brygger under motto.: småt er godt, derfor brygger vi kun 200 liter af gangen.

P. PETERSEN EXPORT-BRYGGERI. ALS BRYGHUS
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang